‘KÜRTAJ PSİKOLOJİSİ'

KÜRTAJ NEDİR?

*Kürtaj, bilindiği üzere tıbbi yöntemler ile çocuk aldırma olarak tanımlanmaktadır. Kürtaj, istenmeyen gebelik ve bazı sağlık problemlerinden dolayı çocuğun doğmaması gerektiği durumlarda yapılan cerrahi müdahaledir.

KÜRTAJ YAPILABİLEN DURUMLAR

-İstenmeyen gebelik.

-Kadının hayatı için risk oluşturabilecek gebelik.

-Bebeğin anne karnında kalbinin durduğu gebelikler.

-Düşük yapmak sebebi ile sonlanan gebelik.

-Bebek, anne karnında olduğu sırada bebekte anormal durum olması sebebi ile gerçekleşen kürtaj.

-Ekonomik yetersizlik sebebi ile çocuğu dünyaya getiremeyeceği gebelik.

KÜRTAJ’IN ÇİFTLERİN PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ NEDİR?

*Hem istenmeyen bir gebelik hemde sağlık problemlerinden kaynaklı olan kürtaj işleminde, kadın travmatik bir süreçten geçebilir. Yaşamış olduğu bu olumsuz süreçte partneri, ailesi ve yakınları kadının yanında olmadığında bu süreç daha da olumsuz bir süreç alacaktır. Kadın, mağdur psikolojisine veya kurban psikolojisine girebilmektedir. Bu süreçte çevresinden aldığı duygusal destek onun için daha iyi olacaktır. Kadınların psikolojisine bu olumsuz etkisinin yanı sıra partneri olan erkeğin de psikolojisinde olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bazı durumlarda kadınların doğum yapmasını istemeyen erkeğin yanı sıra, kendisi bu doğumu gerçekleştirmek istemeyen kadınlarda görülebilmektedir. Erkek çocuğun dünyaya gelmesini istemesine rağmen bazı kadınlar, ekonomik yetersizlik, ilişkide gelecek görememek, kariyerine ket vuracağını düşünmek ve kendisini anne olmaya hazır hissetmemek gibi nedenlerden dolayı doğumu gerçekleştirmek istememekte ve kürtaj olmaktadır.

*Kürtaj müdahalesi gerçekleşmeden önce ve gerçekleştikten sonra çiftler, kendilerini suçlamakta, değersiz hissetmekte ve verdikleri karar doğrultusunda doğru- yanlış bir karar verip- vermediklerini sorgulamaktadırlar. Bu olumsuz ve travmatik süreç kendi başlarına sağlıklı atlatabilecekleri bir süreç olmadığı için psikolojik destek almak oldukça önemlidir.

KÜRTAJ ÖNCESİ-SONRASI PSİKOLOJİK DESTEK KISMINDA HANGİ TEKNİKLER ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR?

-Bireysel terapi.

-Çift terapisi.

-Emdr.

KÜRTAJ NASIL BİR SÜREÇ?

*Gebelik, evrimsel ve çok kutsal bir süreç. Kadınların çoğu gebelik için, ben aslında hissediyordum bu durumu şeklinde açıklama yapmaktadır. İstenmeyen gebelik durumlarında, şok olma durumu gözlenmektedir. Ve bir şok süreci oluşmakta. Kürtaj olma kararı alınması ile şok sürecinin yanında bir yas süreci de başlamakta.

İSTENMEYEN GEBELİK ŞOK YARATIR MI?

*Kürtaj işleminin yapılması sonuç itibariyle bir kayıp. Bebek kaç haftalık olursa olsun, kiminle ne yaşamış olursanız olun bir kayıp söz konusu. Kayıp olduğu için bir yas süreci. Yas süreci de kendi içerisinde 5’e ayrılmaktadır. Şok, inkar, depresyon, pazarlık ve kabul etme olmak üzere yas süreci 5 aşamadan oluşmaktadır.

KÜRTAJ OLACAK KİŞİLER GENELLİKLE BU SÜREÇTE NELER YAŞIYORLAR?

*Öncelikle korunduğunu düşünen  geri çekiliyorum şeklinde ifade eden çiftler ve boşalmadığının ifade edilmesi ile avunmak bu noktada çok da doğru olmayacaktır, zevk suyundan da gebelik oluşumu görülmektedir. Düşük bir ihtimal dahi olsa bu durum görülmektedir. Ve bu şekilde beklenmeyen gebelik oluşumlarında ister istemez şok olma gözlenmektedir. Kürtaj işlemi sonucunda bir kayıp söz konusu olduğu için yas da hemen arkasından gözlenmektedir.

KÜRTAJ OLAN KİŞİLERİN PARTNERLERİ BU DURUMU ANLAYABİLİYOR MU?

*Erkekler, bu durumu kadınlar gibi anlaması pek de beklenemez. Erkekler, bu noktada empati yapmalı ve kadının kararı doğrultusunda onu anlayabilmeli.

BERK KARAOĞLU

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG-AİLE DANIŞMANI

ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA  MERKEZİ

 

 

 

 


Geri
Tüm hakları saklıdır. © 2016 - 2024
izmirklinikpsikolog.com
eskişehir web tasarım