Pandemi Psikolojisi ve Gizli (Maskeli) Depresyon

Gizli (maskeli) depresyon, duygulanımın geri planda olup kişinin duygularını sakladığı sadece bedensel şikayetlerin ve negatif düşüncelerin ön planda olduğu bir depresyon türüdür. Gizli depresyonda olan kişiler duygularını önemsemez gibi gözüküp belli etmezler ama derin bir mutsuzluk içinde olabilirler. Genellikle depresyonla değil depresyonun neden olduğu diğer sağlık sorunlarıyla teşhis alabilirler. Bu kişiler sosyal hayattaki rolleri nedeniyle “zayıf görünme korkusuyla” depresyon yaşadıklarını kabul etmeyebilir. Bu kişiler bu duyguları açığa çıkarmak yerine bastırmayı tercih edebilirler. Bastırılan bu duygular bedensel rahatsızlıklar olarak gün yüzüne çıkabilmektedir.

Pandemi sürecinde ülke genelinde zor günler geçiriyoruz. Ve daha önce deneyimlemediğimiz bir sürecin içerisinde yer almak psikolojik anlamda bizlere zarar verebilmektedir. Türk toplumu olarak birbirimizle temas halinde olmayı seven bir toplumuz. Bu salgının ortaya çıkışıyla birlikte birbirimizden izole olmaya başladık ve bu durum da beraberinde “yalnızlık duygusu”nu pekiştirdi. Gizli depresyonda kişi duygularını açığa çıkaramazken pandemiyle birlikte daha da yalnızlaştı ve kişinin daha da içine kapanmasına neden olabildi. Kişinin bir arkadaştan, uzmandan destek alması gerektiği yerde daha çok bu duyguların üstünü örtmeye başladı. Ve bu duygular açığa çıkarılıp çözülemediği için kişinin kendisine daha fazla zarar vermesine neden olabilmektedir. Pandemi ile birlikte tüm aile bireyleri belki de hiç olmadığı kadar bir arada bulunmak zorunda kalmıştır. Bu nokta da mükemmelliyetçi ya da narsist ebeveynlere sahip olan çocukların gizli depresyonu pandemi sürecinde artış gösterebilmektedir. Çünkü ebeveynlerin çocuklarının duygularını göz ardı etmesi ya da bu duyguları küçümsemesi çocuğa duygusunu açığa çıkarma imkanı verememektedir. Bu duygular kabul görmedikçe çocuk da bu duygularını yansıtmakta çekinir ve üzüntüsünü, acısını gülümseyerek gölgelemeye çalışabilmektedir.

Duygularımızı açığa çıkarmak ve yaşadığımız her duyguyu gözle görülür kılmak depresif düşüncelerle başa çıkabilmenin en önemli basamağıdır. Biz bu duyguları kabul etmeyip inkar edersek sadece kendimizi kandırır ve gerek ruhumuza gerekse bedenimize büyük zararlar verebiliriz. Bu duyguları saklayarak baş edemeyiz. Aksine her duygumuza sahip çıkıp onlarla yüzleşebilmeyiz. Açığa çıkmayan her bir duygu adeta ruhumuzu kemirmeye başlayacaktır. Depresif duygu ve düşünceler gerektiği şekilde ele alınmadığı takdirde; yıkıcı duyguların kümülatif bir şekilde birikmesine ve işlerin daha da kötü hale gelmesine neden olabilecektir. Önemli olan bu duygu ve düşünceleri bir kenara koymak yerine yüzleşebilmeyiz.

 

Gizli Depresyon ve Psikoterapi

Gizli depresyon yüzeyde olan duygudan çok daha karmaşıktır ve daha zor teşhis edilir. Bu yüzden kişi her bir duygunun doğal olduğunu kendine aşılamalıdır. Üzüntü ya da korku duymak ve bunu yansıtmak zayıflık değildir. Kişi öncelikle bu duygularının varlığını kabule etmeli ve farkına varabilmelidir. Bunu yapamadığı takdirde ilgili ruh sağlığı uzmanından destek alması bu süreci etkili yönetebilmesine yardımcı olabilecektir.  Gizli depresyonda; Bilişsel Davranışçı Terapi, Bütüncül Terapi, EMDR Terapisi, Şema Terapisi ile etkili sonuçlar alındığı bilinmektedir.

Unutulmamalıdır ki; depresyon çok önemli bir rahatsızlıktır. Psikolojik destek alınmadığı sürece kişide yıkıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu yüzden ilgili ruh sağlığı uzmanından destek alınması gerekmektedir. Kişi psikolojik destek alma konusunda kararlı olursa değişimin mümkün olabileceğini deneyimleyecektir.

 

M. Berk Karaoğlu

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı

 

Görseller


Geri
Tüm hakları saklıdır. © 2016 - 2024
izmirklinikpsikolog.com
eskişehir web tasarım