Çocuk ve Ergen Psikolojisi

Çocuk ve ergenlik dönemi hem aileler için hem de çocuk için çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Özellikle erken çocuklukta ortaya çıkan o sorunlar ergenliği ve yetişkinlik dönemini de etkileyebilmektedir. Ergenlikle birlikte fiziksel ve ruhsal olarak değişen çocuk çevreye uyum sağlamaya, kendi kimliğini bulmaya ve sosyal olarak kendini kabul ettirmeye çalışır. Tüm bunlar olurken kaygı ve stres durumlarından dolayı bazı problemler yaşayabilir. Bu problemleri aşmada çocuk kadar ailenin etkisi de çok önemlidir. Bu nedenle terapilere ailenin veua çocuğun bakımını üstlenen ebeveynin katılması da istenmektedir.

          Her yaştan çocukta en sık rastlanılan durum ise Sınav Kaygısıdır. Sınav öncesi, sınav sırası veya sınav sonrasında görülebilen ellerde, ayaklarda titreme, gözlerin kararması, kasılmalar, ağlama nöbetleri, nefes almakta güçlük, dikkati toparlayamama, konsantrasyon güçlüğü, kalp atışının hızlanması gibi fiziksel semptomlar sınav kaygısına işaret edebilmektedir.

         Sınav kaygısına yönelik olumsuz düşünce ve davranışları değiştirmeye yönelik olan “Bilişsel Davranışçı Terapi” yaklaşımı sonrası çok fazla olumlu sonuç alındığını görmekteyiz. Bilişsel çarpıtmaların; bilişsel çalışmalar, ödevler ve nefes, gevşeme egzersizi gibi davranışçı tekniklerle çözüme ulaşması amaçlanmaktadır.



  Çocuk ve Ergenlikte Başlıca Görülebilen Sorunlar:

  • Alt ıslatma (enürezis),
  • Altına kaçırma (enkopresiz),
  • tırnak yeme,
  • kardeş kıskançlığı,
  • kleptomani (çalma davranışı),
  • öfke kontrol problemi,
  • dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
  • çocuk ve ergen cinselliği,
  • konsantrasyon güçlüğü, sınav kaygısı vs. gibi durumlar “Çocuk ve Ergen Psikoterapisi” dahilinde ele alınabilmektedir.




Psikolojik Ölçme ve Değerlendirme:

Çocuk ve ergenin gelişim, zeka ve psikopatolojik değerlendirme süreçlerini ölçebilen başlıaca testler merkezimiz bünyesinde uygulanmaktadır

  * MMPI Kişilik Testi (Ergen ve Yetişkin)

  * AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri)

  * Metropolitan Okul Olgunluğu Testi (Okula Hazır Oluş Ölçeği) Catell 2A Zeka Testi

  * Wisc-r Zeka Testi

  * Resim Çizme ve Değerlendirme

 

Çocukların Psikolojik Görüşmelerinde Nelere Dikkat Edilmektedir?

Özellikle çocuklarda gelişimsel, zekasal ve psikopatolojik durumlara bakılmaktadır.
Çocuklar için psikolojik görüşmeye gelinirken anne, baba ve bakım veren diğer anneanne, babaanne, dadı ve bakıcı gibi kişilerinde seansa gelmesi önerilmektedir.

Çocuklara yönelik gelişim testleri, zeka testleri ve diğer birçok psikolojik testlerin yanı sıra resim çizme, hikaye anlatma, bilinçaltı analitik yaklaşımlar gibi birçok farklı psikoterapi yöntemi kullanılabilmektedir.

Bazen ilk seanslardan sonra çocuklardan ziyade problem ebeveynlerde ise anne, baba veya diğer bakım veren kişilerle seanslara devam edilebilmektedir.

 

Genç ve Ergen Terapilerinde Süreç Nasıl İşlemektedir?

  * Genç ve Ergen görüşmelerinde asıl olan terapist ile gelen genç danışanın özdeşim kurmasıdır.

  * Bu görüşmelerde çok büyük tehlike arz eden bir durum olmadıkça genç ile konuşulan özel durumlar terapist ve danışan arasında kalır.

  * Bu görüşmelerde de en azından ilk seanslarda ailenin, ebeveynlerin gelmesi istenir ki gencin düşünce yapısı ile ailenin yönlendirmeleri arasında bir köprü bir bağ kurulabilsin.

 

Genellikle 15 yaşını geçen ergen, genç danışanlarımızın kişilik gelişimini incelemek amacıyla detaylı kişilik testleri yapılmaktadır. Zeka testleri ve diğer psikolojik ölçeklerde tanı araçları olarak kullanılmaktadır.

 

Psikoterapi kısmında iç görü yönelimli terapiler, bilişsel – davranışçı psikoterapiler, aile terapileri ve bilinçaltı terapiler gibi birçok yöntem kullanılmaktadır.

 

 

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG M. BERK KARAOĞLU

ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ

Görseller


Geri
Tüm hakları saklıdır. © 2016 - 2024
izmirklinikpsikolog.com
eskişehir web tasarım